Izvedba raziskave SOBOTA-HF v Rakičanu

Home / Novice / Izvedba raziskave SOBOTA-HF v Rakičanu

Od januarja do sredine marca 2019 bomo raziskavo SOBOTA-HF izvedli tudi med prebivalci Rakičana, starejšimi od 55 let, ki so bili naključno izbrani v vzorcu Statističnega urada Republike Slovenije.

Raziskava bo potekala v dveh delih. V prvem delu, ki bo potekal v Vaško-gasilskem domu Rakičan in v Splošni bolnišnici Murska Sobota, bomo odvzeli kri (kot pri običajnih laboratorijskih preiskavah) in se glede na rezultat presejalnega testa opredelili do možnosti srčnega popuščanja. V drugi del raziskave bodo vključeni le posamezniki, pri katerih bo obstajala vsaj minimalna verjetnost za srčno popuščanje. V skladu z dogovorom jih bomo povabili na podroben pregled, kjer bomo opravili poglobljeno kardiološko diagnostiko z ultrazvokom srca, elektrokardiogramom, laboratorijskimi preiskavami krvi in urina, testi zmogljivosti, merjenjem telesne sestave in vprašalniki. Vse preiskave bo opravljalo izkušeno in ustrezno usposobljeno zdravstveno osebje. Drugi del raziskave bo potekal v Splošni bolnišnici Murska Sobota.

Vse, ki ste med naključno izbranimi prebivalci Rakičana, vljudno prosimo, da se raziskave udeležite. Vaše sodelovanje v raziskavi, ki jo je pregledala in odobrila Komisija Republike Slovenije za medicinsko etiko, bo prostovoljno in anonimno. Podatki, ki jih bomo zbrali, so zaupni in skrbno varovani, uporabili jih bomo izključno za namen in cilje raziskave.

Vljudno vas prosimo, da z vabilom, ki ga boste prejeli na dom pridete v:

  • Vaško-gasilski dom Rakičan (v dneh od 14. 1. do 31. 1. 2019: vsak delavnik med 15.30 in 19.00, ob sobotah med 8.00 in 15.00) ali
  • v Splošno bolnišnico Murska Sobota – klet Internega oddelka (v dneh od 1. 2. do 16. 3. 2019: ob petkih med 15.30 in 19.00, ob sobotah med 8.00 in 15.00).

Presejalnih pregledov ne bomo izvajali v petek, 8. 2. in soboto, 9. 2. 2019.